Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 115 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Pon 7:08, 25 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
kiedy powstają sześciokątne kryształy- odpowiedz: przy niskiej prędkości zamrażania
z szybkością zamrażania kuli walca i płyty: walec zamarza 2 razy szybciej, a kula 3 razy szybciej od płyty
było coś o wymienniku ciepła- gdzie jest stosowany?
ostatnie pytanie: czy dla cieczy nienewtonowskiej szybkość ścinania przy gradiencie stężeń 100 jest………..niż przy gradiencie 60. trzeba było tu zastosować wykresy z wykładów ( moim zdaniem powinno być : wyższa)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 52 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Pon 12:23, 25 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Kilka pytań które pamiętam, nie wiem czy są dobrze...ale ja zaliczyłam
gdzie występuje wymiennik ciepła - odp. piec konwekcyjny
gdzie występuje cewka indukcyjna- odp. płyta indukcyjna
przy jakich wartościach liczby Re jest przepływ przejściowy (jakoś tak) - odp. 2100-10000
masa karborundowa- odp. do ścierania
rotor-stator - odp. do mieszania
jednostka wsp wnikania
jednostka lepkości w układzie Si - odp. ja zaznaczyłam ze żadna, bo to chyba Pas
do czego wilki - odp. do rozdrabniania mięsa
odczyt z watomierza - (5*800=4000)
na co wpływa ustawienie talerzy w zmywarce pod skosem - odp. najdłuższą zaznaczyłam, cos ze ułatwia mechaniczny proces,
urządzenia raszplowe - odp. do obierania ziemniaków
mechaniczne obieranie - odp. ścieranie i odcinanie za pomocą noży
na co wpływa rozdrobnienie materiału - odp. wpływa na energochłonność
kombiwar - pracuje zgodnie z zasadami konwekcji wymuszonej
I jeszcze kilka pytań:
co trzeba sprawdzać, jak proces zachodzi w kotle warzelnym;
gęstosc promieniowania ( chyba maleje);
ruch planetarny,
co zachodzi podczas pieczenia,
hydrofobowy,
właściwości ferromagnetyczne,
co się stanie jak konwekcję naturalną zamieni się na wymuszoną
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
martarzyna
przetwórca mięsa
Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 39 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Pon 16:01, 25 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
mam pytanko kto ma dobre notatki z zamrażania i ma możliwośc wysłania mi ich na meila...?? jakby co to [link widoczny dla zalogowanych] z góry dziękuje jakby się ktoś zlitował
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 115 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Pon 20:27, 25 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
podejrzewam, że wszyscy uczyli się z skserowanych wykładów. najlepiej też skopiuj
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 31 Sie 2009
Posty: 65 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 15:18, 26 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Pisałam dziś poprawkę zaliczenia (trochę wcześniej niż pozostali z powodów osobistych). Było tyle samo pytań, co na zaliczeniu. Pytania praktycznie te same (tylko w innej kolejności), ale dorzucił jeszcze prawo Kirchoffa (ciało zaabsorbuje tylko te długości fal, które może wyemitować) i o dyfuzyjności (jeśli ciało A ma większą dyfuzyjność niż ciało B, to czy temperatura ciała A szybciej się podniesie, czy ciała B - tam były jeszcze 2 odpowiedzi, a ja zaznaczyłam tą pierwszą). I to chyba na tyle
Pozdrawiam i życzę, abyście wszyscy zaliczyli na cacy!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 14 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 18:09, 26 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
no to super moze nie bedzie tak zle:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Malinka101
przetwórca mięsa
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 48 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 19:15, 02 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Pytania, ktore byly wczoraj na poprawie:
1. podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej: gestosc promieniowania gwaltowie wzrasta w kierunku od pow do srodka produktu, wzrasta w keirunku od pow do srodka produktu, maleje w kierunku od pow do srodka produktu, nie zmienia sie- ja zaznaczylam, ze maleje.
2. Jaki wspolczynnik przewodzenia zastosuje sie przy budowie urzadzenia gastronomicznego? 34W/m*K, 16W/m*K, 2W/m*K, 0,04W/m*K- zaznaczylam odp D
3. Podczas podgrzewania wody na trzonie kuchennym wykorzystywana jest: kowekcja naturalna, przenikanie, przewodzenie, wnikanie- ja zaznaczylam odpA
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Malinka101
przetwórca mięsa
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 48 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 19:18, 02 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Zmywarka kapturowa to urzadzenie: O dzialaniu okresowym do zmywania okresowego, o dzialaniu ciaglym do zmywania okresowego, cos takiego...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Malinka101
przetwórca mięsa
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 48 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 19:19, 02 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Wilk to maszyna: tnaca, rodrabniajaca, rozdrabniajaca i mieszajaca
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Malinka101
przetwórca mięsa
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 48 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 19:19, 02 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Homogenizacja nalezy do procesow: mieszania, zadnych z wymienionych, nie pamietam dalej, ale ja zaznaczylam, ze zadnych
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 23 Sty 2009
Posty: 6 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 21:12, 02 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
HEJ,hej!
Jestem jedyną osobą, która nie zaliczyła tej poprawy, piszę kolejny raz 15lutego i mam w związku z tym ogromną do Was prośbę....Czy nie moglibyście wpisać tych pytań, które pamiętacie???
Będę BAAARDZO wdzięczna!!!!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 22 Cze 2009
Posty: 21 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: elbląg
|
|
Wysłany: Wto 22:49, 02 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
co zachodzi w kombiwarze- konwekcja wymuszona , stal nierdzewna - tylko nie ma pamiętam odp. , o cewce indukcyjnej- kuchnia indukcyjna , urządzenie nożowe jakieś...,
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 30 Kwi 2009
Posty: 14 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Śro 14:26, 03 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
-co zachodzi podczas ogrzewania w garnku: wnikanie, promienowanie, przewodzenie
-co to jest homogenizacja?
- do czego sluzy wilk
- ktory z wspolczynnikow przewodzenia jest najlepszy danegomaterialu do izolowania maszyn gastronomicznych
- no i byl ten sam rysunek prawidlowo laczonych powierzchni
- co to jest kombiwar
- co trzeba sprawdzic jak proces zachodzi w kotle warzelnym?
-wlasciwosci lipofobowe
- ruch planetarny
to tyle co pamietam... powodzenia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
justys005
przetwórca mięsa
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 22 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Śro 16:16, 03 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
co jest wymagane w gastronomii: (jakoś tak)
a)higiena i bezpieczeństwo pracy,
b)łatwe w obsłudze i myciu maszyny,
c)coś tam jeszcze,
d)odp a i b sa poprawne
ja zaznaczyłam d)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 27 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Śro 16:18, 03 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
-gdzie moze byc stosowany wymiennik ciepal-piec konwekcyjny
-mikrofaala - cos tam z dipolami wody
- wspolczynik przewodzenia jesli chcemy izolacje prod zrobic - 0,03 chyba (najmniejszy w kazdym razie)
-stal nierdzewna -nikiel i chrom
-te polaczenia elementow - chyba rysunek b ?? ale pewna nie jestem ( te takie zaokraglone)
-homogenizacja - a)termiczny , b) rozdrabniania , c) mieszania, d) zaden z tych procesow
jak mi sie cos przypomni to dopisze powodzenia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|