Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna

Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Biokataliza w przem. spoż. -> Zerówka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
madzikb19
NÓŻ:D


Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Czw 9:12, 28 Sty 2010    Temat postu:

hura:)!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rafal
mlekołak


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Czw 9:27, 28 Sty 2010    Temat postu:

Ja chce zobaczyc to na własne oczy... Wezcie to wyslijcie wyniki na maila grupy 8, please... Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madzikb19
NÓŻ:D


Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Czw 9:50, 28 Sty 2010    Temat postu:

no są przecież...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rafal
mlekołak


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Czw 11:11, 28 Sty 2010    Temat postu:

zanim napisalem to jeszcze nie bylo...
dziakuje serdecznie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gerl
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Sty 2009
Posty: 176
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Torun


PostWysłany: Czw 13:07, 28 Sty 2010    Temat postu:

gratki Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madzikb19
NÓŻ:D


Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Czw 18:10, 28 Sty 2010    Temat postu:

dzięki:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paula
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łapy


PostWysłany: Pią 22:27, 29 Sty 2010    Temat postu:

Mam prośbę do osób które mają już z głowy nasz "ulubiony" przedmiot, żeby tak w skrócie, hasłami uświadomiły nas o czym pisały na kołach. I nie proszę o zadną poezję(żebyście się nie namęczyli) tylko o 2 3 zdania, czy od myślników Laughing

Plizz, "podzielcie się wiedzą" Razz Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justa
mlekołak


Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 12:40, 30 Sty 2010    Temat postu:

no jesli chodzi o pytanie o opisanie wybranego enzymo no to oczywiscie grupa do ktorej nalezy. Co robi. Warunki aktywności . Drobnoustroje z ktorych sie go otzrymuje. Zastosowanie.
Natomiast odnośnie pytania o kierunki rozwoju ja pisalam o prebiotykach i modyfikacji tluszczu przez lipazy w celu uzyskania substytutow. także o enzymach jako środkach zwlaczania alergii i o zastosowaniu ich w żywności funkcjonalnej


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paula
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łapy


PostWysłany: Sob 14:29, 30 Sty 2010    Temat postu:

No dzięki, dzięki, a na kołach o czym pisaliście?? W przemysle olejarskim np bo może znacie jakieś enzymy o których nie wiemy??
no i pozostałe dziwne pytania też bym prosiła jak ktoś ma ochote sie wysilić Razz Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madzikb19
NÓŻ:D


Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 21:19, 30 Sty 2010    Temat postu:

w p. olejarskim to: lipazy do syntezy sTAG i estrów sacharydów (napisać ich zastosowanie), oksydaza glukozowa (opakowania produktów takich jak masło, margaryna, mięso są pokrywane niewielka warstwą tej oksydazy co zapobiega ich psuciu czy jakoś tak)Smile en.pektolityczne, celulazy i hemicelulazy rozkładają składniki ścian kom. i łatwiej jest wydobyć z nasion porządany składnik np. olej:), proteolityczne też napewno cos tam robią ale akurat o nich nie pisałam:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madzikb19
NÓŻ:D


Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 21:24, 30 Sty 2010    Temat postu:

a jeszcze można o alfa-amylazie napisać, bo bierze udział w otrzymywaniu maltodekstryn, które mogą być zamiennikami olejów roślinnych:) ale nie pamiętam dokładnie więc to sprawdzcie:0

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Biokataliza w przem. spoż. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin