Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna

Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Biokataliza w przem. spoż. -> ZALICZENIE Nr.1

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maly007
NÓŻ:D


Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 22:42, 13 Gru 2009    Temat postu: ZALICZENIE Nr.1

Zagadnienia
Biokataliza w przemyśle spożywczym
Zaliczenie nr 1



1. Podstawowe informacje dotyczące enzymów. Kinetyka reakcji enzymatycznych. Parametry charakteryzujące kinetykę reakcji enzymatycznych. Metody oznaczania i sposoby wyrażania aktywności enzymatycznej. Inhibicja enzymów.
2. Metody otrzymywania enzymów. Ogólne schematy postępowania podczas pozyskiwania enzymów z materiału roślinnego, zwierzęcego i mikrobiologicznego. Sposoby utrwalania enzymów.
3. Charakterystyka enzymów stosowanych w technologii piwowarskiej.
4. Ogólna charakterystyka lipaz. Właściwości katalityczne lipaz. Charakterystyka zastosowania lipaz w przemyśle spożywczym w tym do syntezy biodiesla.
5. Charakterystyka β-D-galaktzozydaz (β-GAL). Zastosowanie β-Gal w przemyśle spożywczym: hydroliza transgalaktozylacja.
6. Obowiązuje również materiał specyficzny dla każdej z grup przedstawiony w formie prezentacji publikacji.


Termin zaliczenia: 4.01.2010 godzina 8:00 (grupa VII) i 9:00 (grupa VII)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maly007
NÓŻ:D


Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 8:17, 14 Gru 2009    Temat postu:

Małe Poprawki .....


Zagadnienia
Biokataliza w przemyśle spożywczym
Zaliczenie nr 1



1. Podstawowe informacje dotyczące enzymów. Kinetyka reakcji enzymatycznych. Parametry charakteryzujące kinetykę reakcji enzymatycznych. Metody oznaczania i sposoby wyrażania aktywności enzymatycznej. Inhibicja enzymów. Klasyfikacja enzymów i charakterystyka klas enzymów.
2. Metody otrzymywania enzymów. Ogólne schematy postępowania podczas pozyskiwania enzymów z materiału roślinnego, zwierzęcego i mikrobiologicznego. Sposoby utrwalania enzymów.
3. Charakterystyka enzymów stosowanych w technologii piwowarskiej.
4. Ogólna charakterystyka lipaz. Właściwości katalityczne lipaz. Charakterystyka zastosowania lipaz w przemyśle spożywczym w tym do syntezy biodiesla.
5. Charakterystyka β-D-galaktzozydaz (β-GAL). Zastosowanie β-Gal w przemyśle spożywczym: hydroliza transgalaktozylacja.
6. Obowiązuje również materiał specyficzny dla każdej z grup przedstawiony w formie prezentacji publikacji.


Termin zaliczenia: 4.01.2010 godzina 8:00 (grupa VII) i 9:00 (grupa VII)

Regulamin:
1. Każdy student ma trzy podejścia do zaliczenia ćwiczeń (bloków tematycznych)
2. Po trzech nieudanych podejściach zaliczenia któregoś z trzech bloków zaliczeniowych będzie przeprowadzone zaliczenie komisyjne (koniec semestru).
3. Zaliczenia mogą odbywać się w formie pisemnej lub ustnej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Biokataliza w przem. spoż. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin