Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna

Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Surowce i materiały w biotechnologii -> ćw 5

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aralka4
mlekołak


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 19:55, 11 Paź 2009    Temat postu: ćw 5

może ktoś pamięta jakie pytania zadawali do ćwiczenia 5

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mala mi
mlekołak


Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 14:43, 24 Paź 2009    Temat postu:

Podrzućcie pytania z kolokwium i wykonania Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aralka4
mlekołak


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 21:30, 24 Paź 2009    Temat postu:

pytania z koła:
1 inhibitory,aktywatory wyjaśnić i podać przykłady
2 jak stężenie substratu wpływa na szybkość reakcji enzymatycznej
3 jakie mogą być inhibitory w serwatce i melasie

a z wstępu do ćwiczeń były pytania o temat ćw, cel ćw, metoda Jonhsona i ONPG

mam pytanie czy robiąc sprawko z tego mieliście dane literaturowe na podstawie których trzeba było zrobić wnioski?? i czy co znależliście na temat preparatu enzymatycznego MAXILACT??


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez aralka4 dnia Sob 21:32, 24 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mala mi
mlekołak


Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 12:59, 25 Paź 2009    Temat postu:

Dziękujemy:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
thomas
przetwórca mięsa


Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 14:59, 25 Paź 2009    Temat postu:

pytania z koła:
1.jakie czynniki mogą inaktywować enzymy poprzez denaturację ich białka.
2.sposoby aktywacji enzymów
3.czym się różni enzym od katalizatora chemicznego

z wejściówki:
1.wpływ kwasowości na działanie B-galaktozydazy i enzymów koagulujących


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pysznosci
przetwórca mięsa


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 15:51, 03 Lis 2009    Temat postu:

z wejściówki: wpływ jonów wapnia na aktywnośc enzymatyczną preparatów

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paula
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łapy


PostWysłany: Wto 20:41, 03 Lis 2009    Temat postu:

wpływ kwasowości na aktywność preparatów koagulujących białka mleka(czyli na akt.koagulującą i proteolityczną)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
xyz
kierownik McDonald's


Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 259
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 16:32, 10 Lis 2009    Temat postu:

kolo:
1. Jakie substancje i czynniki moga byc jednoczesnie aktywatorami i inhibitorami
2. Jakie czynniki sa aktywatorami drobnoustrojow
3. nie pamietam Sad

wejsciowka - wpływ kwasowości na aktywność preparatów koagulujących białka mleka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justa
mlekołak


Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 8:11, 18 Lis 2009    Temat postu:

ja na kole miałam
1. wymienic cechy ktore różnią enzymy od katalizatorów chemicznych
2. wymienic czynniki lub substancje które moga byc zrowno ihibitorami jak i aktywatorami
3. aktywatory drobnoustrojów.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
maly007
NÓŻ:D


Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 9:47, 25 Lis 2009    Temat postu:

Sposoby stymulacja aktywności enzymów i drobnoustrojów
jak wpływają kwasy i substancje kwasowe na aktywność ?
jakie znasz substancje biologicznie aktywne a mikroorganizmach


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa Grala
NÓŻ:D


Dołączył: 09 Paź 2009
Posty: 122
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo


PostWysłany: Wto 16:01, 01 Gru 2009    Temat postu:

1. Substancje hamujące powodujące denaturację białek enzymatycznych.
2. Jakie czynniki wpływają na wzrost i aktywność drobnoustrojów?
3. Jakie substancje hamujące mogą znajdowac się w melasie i serwatce?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agitka
przetwórca mięsa


Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 19:15, 13 Gru 2009    Temat postu:

Czy ktoś idzie jutro odrabiać 5 ćw?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miecho
NÓŻ:D


Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 23:37, 13 Gru 2009    Temat postu:

1. jak stężenie substratu wpływa na szybkość reakcji enzymatycznej
2. wymienic cechy ktore różnią enzymy od katalizatorów chemicznych
3. Jony metali, które są aktywatorami a które inhibitorami


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Surowce i materiały w biotechnologii Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin