Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Martylla
przetwórca mięsa
Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 40 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Las Palmas Novinkas
|
|
Wysłany: Sob 22:29, 10 Paź 2009 Temat postu: Ćwiczenie 3 |
|
|
pytania z ćwiczenia 3:
1. temat i cel cwiczenia
2. jakie podłoża stosowane w biotechnologii będziemy oceniać pod względem jakości : brzeczka, melasa i serwatka;
3. wymienić oznaczenia dla nich wykonywane;
4. omówić jak się oznacza zawartość suchej masy
5. jak oznaczyć zawartość ekstraktu w brzeczce (metoda piknometryczna i areometryczna) omówić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
basiaaaaa
przetwórca mięsa
Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 46 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 14:57, 13 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
pytania z teorii :
1-zródla azotu
2-wykorzystanie namoku z kukurydzy w biotechnologii
3-wady i zalety melasy jako zródła węgla
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 45 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 14:49, 20 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
TEORIA 1. Wymienić surowce, które są źródłem azotu
2. Jakie witaminy są potrzebne drobnoustrojom do wzrostu
3. Czy serwatka może być źródłem węgla dla wszystkich drobnoustrojów
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 45 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 14:50, 20 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Praktyka, oznaczanie sacharozy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 107 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 18:29, 20 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
praktyka: przygotowanie melasy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 60 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 19:50, 20 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Praktyka Piknometryczne i areametryczne oznaczanie zawartosci ekstraktu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 142 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łapy
|
|
Wysłany: Czw 13:35, 26 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
1.źródła węgla niezbędne do rozwoju drożdży
2.Po co się dodaje namok kukurydz.do pożywek
3.Coś o mikroelementach(chyba właściwości)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 23 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Wto 14:45, 01 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
1.surowce jako źródło azotu, wymienić & scharakteryzowac.
2.po co dodaje się substancje chelatujące do pożywek?
3.mikroelementy dodawane do podłóż fermentacyjnych, dodatek i znaczenie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 25 Sty 2009
Posty: 176 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Torun
|
|
Wysłany: Nie 16:55, 06 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
1. wady i zalety melasy
2. Jakie witaminy są potrzebne drobnoustrojom do wzrostu
3. po co potas dodaje sie do pozywek [cos takiego, ogolnie o potas chodzi]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dołączył: 25 Sty 2009
Posty: 176 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Torun
|
|
Wysłany: Nie 16:56, 06 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
aha. i pierwsze pytania, zupełnie pierwsze były [mniej wiecej] takie:
1. jakie czynniki wpływają na efektywny wzrost drobnoustrojow
2. pozywka a podloze
3. zrodlo azotu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|