Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna

Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Surowce i materiały w biotechnologii -> Ćwiczenie 3

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Martylla
przetwórca mięsa


Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Las Palmas Novinkas


PostWysłany: Sob 22:29, 10 Paź 2009    Temat postu: Ćwiczenie 3

pytania z ćwiczenia 3:
1. temat i cel cwiczenia
2. jakie podłoża stosowane w biotechnologii będziemy oceniać pod względem jakości : brzeczka, melasa i serwatka;
3. wymienić oznaczenia dla nich wykonywane;
4. omówić jak się oznacza zawartość suchej masy
5. jak oznaczyć zawartość ekstraktu w brzeczce (metoda piknometryczna i areometryczna) omówić


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
basiaaaaa
przetwórca mięsa


Dołączył: 01 Paź 2008
Posty: 46
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 14:57, 13 Paź 2009    Temat postu:

pytania z teorii :
1-zródla azotu
2-wykorzystanie namoku z kukurydzy w biotechnologii
3-wady i zalety melasy jako zródła węgla


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Natalia
przetwórca mięsa


Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 14:49, 20 Paź 2009    Temat postu:

TEORIA 1. Wymienić surowce, które są źródłem azotu
2. Jakie witaminy są potrzebne drobnoustrojom do wzrostu
3. Czy serwatka może być źródłem węgla dla wszystkich drobnoustrojów


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Natalia
przetwórca mięsa


Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 14:50, 20 Paź 2009    Temat postu:

Praktyka, oznaczanie sacharozy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dżasta
NÓŻ:D


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 18:29, 20 Paź 2009    Temat postu:

praktyka: przygotowanie melasy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Justa
mlekołak


Dołączył: 17 Wrz 2009
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 19:50, 20 Paź 2009    Temat postu:

Praktyka Piknometryczne i areametryczne oznaczanie zawartosci ekstraktu

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paula
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łapy


PostWysłany: Czw 13:35, 26 Lis 2009    Temat postu:

1.źródła węgla niezbędne do rozwoju drożdży
2.Po co się dodaje namok kukurydz.do pożywek
3.Coś o mikroelementach(chyba właściwości)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
thomas
przetwórca mięsa


Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Wto 14:45, 01 Gru 2009    Temat postu:

1.surowce jako źródło azotu, wymienić & scharakteryzowac.
2.po co dodaje się substancje chelatujące do pożywek?
3.mikroelementy dodawane do podłóż fermentacyjnych, dodatek i znaczenie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gerl
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Sty 2009
Posty: 176
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Torun


PostWysłany: Nie 16:55, 06 Gru 2009    Temat postu:

1. wady i zalety melasy
2. Jakie witaminy są potrzebne drobnoustrojom do wzrostu
3. po co potas dodaje sie do pozywek [cos takiego, ogolnie o potas chodzi]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gerl
NÓŻ:D


Dołączył: 25 Sty 2009
Posty: 176
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Torun


PostWysłany: Nie 16:56, 06 Gru 2009    Temat postu:

aha. i pierwsze pytania, zupełnie pierwsze były [mniej wiecej] takie:
1. jakie czynniki wpływają na efektywny wzrost drobnoustrojow
2. pozywka a podloze
3. zrodlo azotu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Biotechnologia Żywności / Surowce i materiały w biotechnologii Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin