![Odpowiedz do tematu](http://picsrv.fora.pl/smileblue/images/lang_polish/reply.gif) |
|
Zobacz poprzedni temat
:: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dołączył: 09 Paź 2009
Posty: 122 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo
|
|
Wysłany: Pią 17:01, 23 Paź 2009 Temat postu: Ćwiczenie 1 |
|
|
Pytania z dzisiejszego kolokwium:
1. Wymagania weterynaryjne przy pozyskiwaniu mleka surowego.
2. Zafałszowania mleka.
3. Jakie zmiany zachodzą w mleku surowym w trakcie przechowywania chłodniczego.
4. Wymagania do mleka surowego przeznaczonego do obróbki cieplnej, produkcji serów.
A przykładowe pytania, które mieliśmy przed kołem to:
1) Rozporzadzenie Min. rolnictwa odnośnie mleka surowego i do skupu
2) Enzymy mleka
3) substancje hamujące w mleku
4) w jaki sposób rozpoznać, że krowa jest w stanie Mastitis
5) o czym świadczy obecnośc katalazy
6) Bakterie chorobotwórcze, mikroflora rodzima
7)próby z ćwiczeń - i dlaczego
Wymagania do mleka przy produktach mlecznych
9) normalizacja (w kg)
10)skład chemiczny - wymagania
11) Wymagania odnośnie drobnoustrojów
12) Mastitis - wpływ na skład chemiczny
13) transport, pozyskiwanie - wymagania
14) Substancje bioaktywne w mleku
15) jak rozpoznać, że mleko nadaje się do produkcji serów i innych technologii.
Pan mgr pouczył nas, żeby korzystać z : Ziajki, Biblioteczki Majstra Mleczarskiego, internetu - strona ministerstwa rolnictwa, oczywiście obowiązuje przewodnik i wszystkie próby i załączniki, dodatkowo poradził, żeby przejrzeć "Przegląd Mleczarski" na ok. 1,5 roku wstecz. Życzę powodzenia w zgłębianiu wiedzy .
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Ewa Grala dnia Pią 17:03, 23 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/smileblue/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 112 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Sob 14:23, 24 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
a skad te pytania?? od tego mgr?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/smileblue/images/spacer.gif) |
Dołączył: 09 Paź 2009
Posty: 122 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrągowo
|
|
Wysłany: Sob 20:35, 24 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
tak, on nam podał "przykładowe pytania"
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/smileblue/images/spacer.gif) |
Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 107 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Wysłany: Śro 19:28, 04 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Pytania z koła:
1. wymagania technologiczne jakie musi spełnić mleko do produkcji serów i mleka zagęszczonego
2. Zafałszowania chemiczne mleka wymienić, opisać i jak się rozpoznaje.
3. Zmiany w mleku pod wpływem mastitis wpływające na technologię produkji- coś w tym stylu.
4. zad z normalizacji.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/smileblue/images/spacer.gif) |
Martylla
przetwórca mięsa
Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 40 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Las Palmas Novinkas
|
|
Wysłany: Śro 16:31, 18 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
1.wymagania technologiczne mleka do produkcji serow dojrzewajacych
2. metody wykrywania zafalszowan mleka
3. co oznacza d (u gory) 20 (na dole) 4
4. zadanie na normalizacje: z 21000 l mleka surowego o 3,5% utworzyc mleko znormalizowane 2%. w jakim stosunku nalezy zmieszac mleko surowe i odtluszczone 0,05%. gestosc mleka: 1,028g/cm3
5. zmiany mikrobiologiczne i biologiczne w mleku od krowy z mastitis
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/smileblue/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
|