Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna

Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Technologia Mleczarska / Technologia bioaktywnych składników żywności -> Kolokwia
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marcia
NÓŻ:D


Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 162
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Śro 0:36, 11 Lis 2009    Temat postu: Kolokwia

mam prośbę do osób z GRUPY 1 !! Może byście się uaktywnili trochę na tym forum i np podali jakie mniej więcej mieliście pytania do poszczególnych ćwiczeń na tym przedmiocie Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez marcia dnia Śro 9:40, 11 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magda
rolnik


Dołączył: 28 Sty 2009
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 20:06, 14 Lis 2009    Temat postu:

ja miałam takie pytania
cw. 2 mikrobiologiczna synteza białek (SCP)
cw. 3 biosurfaktanty - co to jest, podział, zastosowanie ...
cw. 4 otrzymywanie witaminy B12


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasia2101
przetwórca mięsa


Dołączył: 04 Gru 2008
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 20:41, 14 Lis 2009    Temat postu:

pytania które mogą sie trafić, gdyż były takie na inżynierii
Ćw.3 1Metody utrwalania szczepów bakterii
2. synteza homo-polisacharydów przez bakterie fermentacji mlekowej
cw2:
cos o aktywatorach i enzymach proteolitycznych
reakcja plasteinowania

cw1:
metody utrwalania preparatow enzymatycznych
kataliza ekstrakcyjna i przyklad

cw4:
produkcja wit B12
penicylina-synteza mikrobiologiczna

Ćw. 1
Metody utrwalania preparatów enzymatycznych.
Co to jest biokataliza ekstrakcyjna. Wyjaśnij na przykładzie.

Ćw. 2
Aktywatory enzymów proteolitycznych.
Co to jest i na czym polega rekacja plasteinowania.

Ćw. 3
Metody utrwalania szczepów bakterii.
Synteza homo-polisacharydów przez bakterie fermentacji mlekowej.

Ćw. 4
Technologia produkcji wit. B12.
Penicylina - synteza mikrobiologiczna.

ĆW. 1

Co to jest biokataliza ekstrakcyjna. Wyjaśnij na przykładzie. ( dr wpominał coś o lipazie ale ja nie wiem o co kaman )

selekcja mikroorganizmów względem aktywności enzymatycznej.

Ćw 2
Reakcja plasteinowania,
I coś z metodami określania aktywności enzymów


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasia2101
przetwórca mięsa


Dołączył: 04 Gru 2008
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Nie 14:52, 15 Lis 2009    Temat postu:

zagadnienia na koła, bo nie wszyscy w gr 2 mają, prawda Kasiu;)
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
WiewióRek
kierownik McDonald's


Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 236
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mława


PostWysłany: Nie 21:48, 15 Lis 2009    Temat postu:

No ba, niektórzy nie mieli, ale już mają Very Happy Dziękować pięknie Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa
mlekołak


Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łomża


PostWysłany: Pią 18:02, 20 Lis 2009    Temat postu:

moje dzisiejsze pytanko brzmiało:
1. otrzymywanie i zastosowanie witaminy D. Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karusia
mlekołak


Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pią 18:49, 20 Lis 2009    Temat postu:

a ja miała wyjaśnić pojęcia: izolat, hydrolizat, koncentrat białkowy - podać zastosowanie i przykłady -> to pytanko do 2 ćw Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
WiewióRek
kierownik McDonald's


Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 236
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mława


PostWysłany: Sob 0:13, 21 Lis 2009    Temat postu:

A ja miałam tak jak Zuzu witaminę D jak... Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karusia
mlekołak


Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Sob 10:26, 21 Lis 2009    Temat postu:

... jak Drewniany Orzeszek Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
WiewióRek
kierownik McDonald's


Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 236
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mława


PostWysłany: Sob 22:23, 21 Lis 2009    Temat postu:

Bardzo ciekawa opcja, ale niestety tym razem Wióraskowi nie chodziło o łozeska Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiam
przetwórca mięsa


Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 39
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zambrów


PostWysłany: Nie 18:41, 22 Lis 2009    Temat postu:

a ja z ćw. 3 miałam opisać bakteriocyny - definicja, podział, znaczenie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tomato
przetwórca mięsa


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: stąd


PostWysłany: Nie 21:11, 22 Lis 2009    Temat postu:

cw2- wymienic metody i opsc jedna z nich chemicznej immobilizacji enzymow

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karusia
mlekołak


Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


PostWysłany: Pon 0:28, 23 Lis 2009    Temat postu:

tomato to pytanko to chyba do 1 ćw. się tyczyło Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tomato
przetwórca mięsa


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: stąd


PostWysłany: Pon 16:10, 23 Lis 2009    Temat postu:

Ach no tak, drobna pomylka Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa
mlekołak


Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łomża


PostWysłany: Pią 16:50, 27 Lis 2009    Temat postu:

dzisiejsze pytanko brzmialo:
1. podaj metody selekcji mikroorganizmów wedlug aktywnosci enzymatycznej
dziekuje Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.technologiazywnosciuwm.fora.pl Strona Główna -> Semestr V / Technologia Mleczarska / Technologia bioaktywnych składników żywności Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin